• Αρχική
  • Τουριστικός Οδηγός
  • Τουριστικός Οδηγός

Τουριστικός Οδηγός

Φυσικό Περιβάλλον

πίσω στις κατηγορίες
Φυσικό Περιβάλλον
Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού στο δρόμο που οδηγεί από το Ψηλό Δέντρο στον Μέσα Ποταμό. Από τον βράχο της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται σε ύψωμα μπορείς να δεις από ψηλά το χωριό και να απολαύσεις την εξαίρετη ομορφιά του. Κάτω από την Αγία Ειρήνη, στη ρεματιά του Κρυού Ποταμού, την Άνοιξη κελαηδούν τα αηδόνια.

Φυσικό Περιβάλλον
Πνιγμένη ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση των πανύψηλων πλατάνων και σκλήδρων. Λίγο πιο κάτω το νερό ενός ρυακιού να πέφτει από ψηλά δίδοντας μια μαγευτική ομορφιά στο τοπίο. Ο άνεμος να μουρμουρίζει ανάμεσα στα κλωνιά των πανύψηλων δέντρων. Όλα αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Κοιλάδας και περιμένουν τους επισκέπτες για να τα θαυμάσουν. Στην περιοχή βρίσκεται και το καφεστιατόριο (κέντρο) «Η κοιλάδα των Χαρήτων».

Φυσικό Περιβάλλον
Είναι μια από τις γνωστότερες και ωραιότερες περιοχές της κοινότητας Πλατρών. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό μέρος της κοινότητας, δίπλα από τον κρυό ποταμό, σε ψηλό υψόμετρο και φημίζεται για το ιδιαίτερο κλίμα της και την δροσιά της. Στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί το κέντρο «Ψηλόδεντρο» ως εστιατόριο και καφενείο. Δίπλα από το Κέντρο υπάρχει ιχθυοτροφείο πέστροφας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και επισκέπτες των Πλατρών.

Φυσικό Περιβάλλον
Το δάσος της περιοχής Πλατρών αποτελείται από δέντρα τραχείας πεύκης και θάμνους, όπως η λατζιά, η ανδρουκλιά, η ξισταρκά, η σπατζιά. Σε ρυάκια με νερό υπάρχουν δέντρα και θάμνοι όπως πλατάνια, ο σκλήδρος, ο σφένδαμνος, η αροδάφνη, ο αντζουλάβατος, η μερινιά, τα καλάμια, τα σκλινίτζια, κόνιζος. Άλλα δένδρα που υπάρχουν είναι οι βαλανιδιές, τα καβάτζια και θάμνοι όπως οι περνιές, οι τριμιθιές, οι σουματζιές. Στις Πλάτρες, μέσα στο χωριό, υπάρχουν πανύψηλοι παλιοί πλάτανοι και αιωνόβιες βελανιδιές. Έχει μια βελανιδιά που ξεπερνά τα 300 χρόνια ζωής. Γνωστό λουλούδι το οποίο φύεται στα βουνά του Τροόδους και των Πλατρών είναι ο κρόκος. Κατά την δεκαετία του 1950 υπήρχαν στον ουρανό και στα δάση του Τροόδους αετοί και γύπες. Σήμερα όμως δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί. Τώρα κυρίαρχο πουλί στις Πλάτ…

Φυσικό Περιβάλλον
Ο Κρυός ποταμός πηγάζει από την Χιονίστρα, τον Κυπριακό Όλυμπο, με κατεύθυνση προς νότο και διασχίζει τα ανατολικά των Πλατρών. Σχηματίζει στο πέρασμα του μια καταπράσινη κοιλάδα με μοναδική χλωρίδα, πανίδα και καταρράκτες. Η ροή του νερού του είναι συνεχής, με αυξομειώσεις, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αποτελεί πηγή ζωής για την κοινότητα των Πλατρών και για τις άλλες κοινότητες τις οποίες διασχίζει πριν εκβάλει στο δέλτα του ποταμού Κούρρη, όπου μαζί με άλλους παραπόταμους σχηματίζουν τον περίφημο ποταμό Κούρρη και καταλήγουν στο μεγαλύτερο ομώνυμο φράγμα της Κύπρου Στην πορεία του Κρυού ποταμού σχηματίζονται οι καταρράκτες των Καληδονιών και του Μιλλομέρη, που είναι οι πιο γνωστοί στη Κύπρο.

Φυσικό Περιβάλλον
Απολαύστε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας μέσα από τις ποδηλατικές διαδρομές του Τρόοδους. Σε υψόμετρο χιλίων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, μέσα από ένα ποδηλατικό δίκτυο μήκους 57 χιλιομέτρων του οποίου η υψομετρική διαφορά δεν υπερβαίνει τα 400 μέτρα, ο ποδηλάτης μπορεί να διασχίσει κυκλικά ολόκληρη την οροσειρά του Τρόοδους.

Φυσικό Περιβάλλον
Η ευρύτερη περιοχή Πλατρών διαθέτει «τρία μονοπάτια της φύσης». Το μονοπάτι των Καληδονιών, μήκους δύο χιλιομέτρων, που ξεκινά βόρεια του Ψηλοδέντρου και οδηγεί στον ομώνυμο καταρράχτη μέσα από ένα ωραιότατο πυκνό δάσος παραπλεύρως του Κρυού Ποταμού, που είναι ένας από τους λίγους μικρούς ποταμούς της Κύπρου, που διαθέτουν συνεχή ροή νερού χειμώνα και καλοκαίρι. Το μονοπάτι του Πουζιάρη βρίσκεται και αυτό στην περιοχή βόρεια του Ψηλοδέντρου και είναι μήκους τριών χιλιομέτρων. Το μονοπάτι αυτό σε οδηγεί είτε στη Νότια πλαγιά του Τροόδους, είτε στην κορυφή του καταρράχτη των Καληδονιών. Το μονοπάτι του Μιλλομέρη, μήκους ενός χιλιομέτρου και οδηγεί στον ομώνυμο καταρράχτη, ο οποίος βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας του ο εκδρομέας μπορεί να ξαποστάσε…

Φυσικό Περιβάλλον
Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑΣ (Ή ΤΩΝ ΚΑΛΗΔΟΝΙΩΝ) Η ονομασία του καταρράκτη των Καληδονιών πρέπει να προήλθε από τους Άγγλους (και μάλιστα τους Σκωτσέζους). Όταν επισκέφτηκαν την περιοχή, γύρω στο 1878, οι Άγγλοι και οι Σκωτσέζοι, δύο χιλιόμετρα περίπου βόρεια των Π. Πλατρών είδαν τον καταρράκτη, ο οποίος τους γοήτευσε. Θυμήθηκαν την πατρίδα τους και τον ονόμασαν Καταρράκτη της Καληδονίας (Καληδονία ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκωτία). Οι κάτοικοι των Πλατρών τον έλεγαν και τον λέγουν Καταρράκτη των Καληδονιών (Τα Καληδόνια). 0 καταρράκτης είναι από τους πιο ψηλούς που έχομε στην Κύπρο. Το νερό του καταρράκτη πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων. Υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα, που οδηγεί στον καταρράχτη, καθώς και μονοπάτι της φύσης (κοντά στο Ψηλόδεντρο) που οδηγεί σ' αυτόν.  Ο ΚΑΤΑΡΡΑ…

Χάρτης

Powered by Technomart