• Αρχική
  • Η Κοινότητά μας
  • Ιστορική Αναδρομή

Ιστορική Αναδρομή

Η ιστορία πάει πολύ πίσω στη εποχή του Μεσαίωνα αφού οι Πλάτρες αναφέρονται ανάμεσα στα 119 χωριά της Επαρχίας Λεμεσού, τα οποία υπήρχαν από την εποχή των Λουζινιανών (Φραγκοκρατία, 1192-1489 μ.χ.) και των Ενετών (1489-1571 μ.χ.).

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματος των Πλατρών

  1. Η πρώτη εκδοχή πηγάζει από τις γραπτές μαρτυρίες ότι οι Πλάτρες ήταν φέουδο επί Φραγκοκρατίας και έφερε αυτό το όνομα από τότε. Στην Γαλλική γλώσσα υπάρχει η λέξη πλάτρε-ς, που μεταφράζεται στα ελληνικά σε λευκός, γύψος κ.α. Υπάρχει πληροφορία ότι επί Φραγκοκρατίας στη νότια πλευρά του Τροόδους, πάνω από τις σημερινές Πλάτρες, υπήρχε Φράγκικο Μοναστήρι, που οι μοναχοί του ήταν ντυμένοι στα άσπρα και ονομάζονταν "Πλάτραι".
  2. Η δεύτερη εκδοχή από την λέξη πλάτσα, που μετά έγινε Πλάτρα και ακολούθως Πλάτρες (στον πληθυντικό).
  3. Και η Τρίτη εκδοχή, η Πλάτρα και στον πληθυντικό οι Πλάτρες, πήρε την ονομασία της από την λέξη πλάτρα (πράτρια), που σημαίνει αυτή που υφαίνει και πωλεί τα πανιά των αγροτών.

Πληθυσμιακή κατάσταση

Οι Πλάτρες ανάλογα με τη περίοδο γνώρισαν μεγάλες πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Ξεκινώντας από τη περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1881 οι κάτοικοι του χωριού ήταν μόλις 100, μετά περνώντας στη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1901 ο πληθυσμός αυξήθηκε στους 154,και με τη Τουριστική Ανάπτυξη που δημιουργήθηκε αξιοποιώντας όλα όσα έφεραν οι Βρετανοί στις Πλάτρες, το 1931 στους 396, το 1946 στους 502.

Μετά με τη το Απελευθερωτικό Αγώνα και τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη ανάπτυξη των παραλιών ξεκίνησε η παρακμή και το 1960 μειώθηκε στους 413, το 1982 στους 442. Σήμερα οι Πλάτρες έχουν 200 μόνιμους κατοίκους που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο αυξάνονται μέχρι τις 10000.

Οι πιο πολλοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα , ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα, συμπληρωματικά ασχολούνται πλέον με την φρουτο-καλλιέργειες και κάποιοι σε υπηρεσίες που έχουν σαν έδρα τους το χωριό.

Τοποθεσία του χωριού

Οι Πλάτρες βρίσκονται στην Επαρχία Λεμεσού. Απέχουν από τη πόλη της Λεμεσού 39 χιλιόμετρα και από το Τροόδος 9 χιλιόμετρα.

Υψόμετρο

Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και άλλο υψόμετρο έχει το χαμηλό μέρος του χωριού και άλλο το ψηλό. Ως μέσος όρος υψομέτρου των Πλατρών αναφέρονται τα 1200 μέτρα.

Κλίμα

Το υψόμετρο που είναι κτισμένο το χωριό, όπως και η τοποθεσία θεωρούνται ιδεώδη, για αυτό και το κλίμα των Πλατρών είναι τέλειο. Ξηρό κλίμα κατά τους θερινούς μήνες με καθόλου ή ελάχιστη υγρασία και με θερμοκρασίες αισθητά χαμηλότερες από των πόλεων.

Βροχόπτωση

Η βροχόπτωση στις Πλάτρες είναι από τις ψηλότερες στην Κύπρο και απόδειξη είναι το πυκνό δάσος και η πλούσια βλάστηση που περιβάλλουν το χωριό.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία όλων των μηνών του έτους είναι ιδεώδης και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χαμηλότερη από εκείνη των πόλων. (Ιούνιος 24 βαθμοί Κελσίου, Ιούλιος 26 και τον Αύγουστο 28).

 

Τουριστική Ανάπτυξη

Όταν οι Άγγλοι που κυβερνούσαν τότε την Κύπρο, «ανακάλυψαν» την φυσική ομορφιά και το καταπληκτικό κλίμα των Πλατρών το 1878, και τη επέλεξαν για τη δημιουργία της βάσης τους για το έλεγχο της Ορεινής περιοχής του Τροόδους , αλλά και παράλληλα το θέρετρο της ξεκούρασης των Άγγλων στρατιωτικών τους καλοκαιρινούς μήνες αφού το Κυβερνείο μεταφερόταν στη σημερινή Προεδρική Κατοικία μεταξύ Πλατρών και Πλατείας Τροόδους και έτσι άρχισε και η τουριστική ανάπτυξη της κοινότητας.

Από το 1890 μέσα από τη προβολή και τις νέες συνθήκες που δημιούργησαν οι Άγγλοι έδωσε τη ευκαιρία οι ξενιτεμένοι Κύπριοι που ζούσαν στην Αίγυπτο, να έρχονταν για να γνωρίσουν τον «επίγειο παράδεισο» και άρχισαν να κτίζουν πολυτελείς επαύλεις με όλες τις ανέσεις, ξεχωριστές τότε για την Κύπρο, ασφαλτοστρωμένος δρόμος από τη Λεμεσό , νερό , ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και ταχυδρομείο, και έτσι άρχισαν να κτίζονται πολυτελείς οικίες για παραθερισμό. Μερικοί Αιγύπτιοι πήραν οικόπεδα από χωριανούς με συμφωνία ότι θα χτίσουν σε αυτά σπίτια στα οποία θα έμεινα για 20 χρόνια και μετά θα τα παρέδιδαν στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Παράλληλα όμως ξεκίνησε και η οικοδόμηση των πρώτων τουριστικών ξενοδοχείων στις Πλάτρες και άνοιξε τις πύλες του νησιού για να εισέλθει για πρώτη φορά ο τουρισμός στην Κύπρο. Δύο οικογένειες από τη Αίγυπτο, η Οικογένεια Σκυριανίδης και η Οικογένεια Κυπριώτης έβαλαν τις βάσεις για τη Τουριστική Ανάπτυξη αξιοποιώντας όλα όσα έφεραν οι Άγγλοι στις Πλάτρες

Έτσι ακολουθούν τα πρώτα ξενοδοχεία/ πανδοχεία που κτίστηκαν στις Πλάτρες το 1900 και ονομαζόταν «Τα Κρύα Νερά» και το 1905 το «Πλάτρες Οτέλ» που ονομάστηκε μετά σε «Γκραντ Οτέλ» , από τη Οικογένεια Σκυριανίδη το «Παυσίλυπον» το 1912, και από τη Οικογένεια Κυπριώτη το « Γκραντ Ελβετία» το 1915,το μεγαλύτερο και τελειότερο ξενοδοχείο στη Κύπρο όπως έγραφε ο τύπος της τότε εποχής ακολουθεί μετά το «Μοντε Κάρλο» το 1920 με τη μεγαλύτερη αίθουσα χορού που ήταν η πιο μεγάλη της εποχής στη Κύπρο κα γνώρισε μεγάλες δόξες και ακολουθεί από τη Οικογένεια Σκυριανίδη το «Φόρεστ Πάρκ» το 1936 που παίρνει τα σκήπτρα του μεγαλύτερου κα τελιότερου ξενοδοχείου στη Κύπρο . Παράλληλα το παράδειγμα ακολούθησαν αρκετοί ξένοι και ντόπιοι και έτσι κτίστηκαν τα ξενοδοχεία «Πεντέλη»«Καλλιθέα», «Σπλέντιτ», «Πετίτ Παλαί», «Μινέρβα», «Σπριγκ», «Βιέννα», «Σεμίραμις», «Νέα Ελβετία»«Εντελβαϊς»«Μάουντ Ρόγιαλ», και «Λάντερνς».

Οι πρώτοι παραθεριστές των Πλατρών ήταν ομογενείς από την Αίγυπτο και μετά ακολούθησαν και ξένοι από τη διεθνή κοινωνία της Αιγύπτου. Όλες σχεδόν οι προσωπικότητες και διασημότητες που ήρθαν στην Κύπρο επισκέφθηκαν και έμειναν στα ωραία ξενοδοχεία των Πλατρών .

Μεταξύ αυτών ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η διάσημη συγγραφέας Δάφνη Ντε Μουριέ, η πριγκίπισσα Μαίρη και ο Πρίγκιπας Γεώργιος της Αγγλίας, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Μιντώφ, ο καγκελάριος της Δ. Γερμανίας Βίλλυ Πράντ, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι, ο ηθοποιός Τέλυ Σαβάλας και πολλοί άλλοι.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 άρχισε σιγά-σιγά να αναπτύσσεται η παραλία και ο τουρισμός στα Ορεινά γενικά να μειώνεται και παρά της προσπάθειες που έγιναν τότε από τους ξενοδόχους των Ορεινών Θερέτρων για ανάκαμψη έρχεται η τουρκική εισβολή του 1974 που αλλάζει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και πάλι τα Ορεινά Θέρετρα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Σήμερα γίνεται μια νέα προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων έτσι ώστε οι Πλάτρες να Αναγεννηθούν και να πάρουν τη θέση τους στο τουριστικό γίγνεσθαι της Κύπρου.

Φωτογραφίες

Powered by Technomart