Τουριστικός Οδηγός

Αξιοθέατα

πίσω στην κατηγορία

Οι ήρωες των Πλατρών

Αξιοθέατα
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ

Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και προασπιστής της δημοκρατίας. Κατά την περίοδο της εμφύλιας διαμάχης στην Κύπρο (1971-1974). Δολοφονήθηκε άνανδρα σε ενέδρα, στο δρόμο Κ. Πλατρών - Φοινίου τον Ιανουάριο του 1974.

Ο Στέλιος Μαύρος από τις Πλάτρες ήταν παντρεμένος με την Ελένη (το γένος Αθάνατου), όπου απέκτησαν μια θυγατέρα, την Μάρω Μαύρου - Κουκκουλή.

Ήταν αρτοποιός και είχε δικό του αρτοποιείο.

Κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα έγινε μέλος της ΕΟΚΑ και ανήκε στην ομάδα αγωνιστών, που κατέστρωσαν το σχέδιο για την ανατίναξη του ελικοπτέρου του Άγγλου Κυβερνήτη Χάρντιγκ, όταν θα ερχόταν στις Πλάτρες. Καταδικάστηκε από τους Άγγλους σε δύο χρόνια φυλάκιση, στις 23/01/1957 «για παροχή βοήθειας εις τρομοκρατίας».

Η κοινότητα Πλατρών τιμώντας την μνήμη του ανήγειρε προτομή, η οποία είναι τοποθετημένη στο ομώνυμο πάρκο που μετονόμασε η κοινότητα προς τιμή του.


 ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Ο Αντρέας Παρασκευάς ήταν γιος του Νίκου και της Κίκης Παρασκευά, οι οποίοι απέκτησαν και μια θυγατέρα, την Μάρω Παρασκευά - Στόκκου.

Γεννήθηκε στις Πλάτρες και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ομόδους. Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του και ετοιμαζόταν να πάει για σπουδές στο εξωτερικό. Δεν μπόρεσε όμως να εκπληρώσει το όνειρο του γιατί τον πρόλαβε ο μαύρος Ιούλης χάνοντας τη ζωή του στις 22 Ιουλίου 1974.

Με την εισβολή των Τούρκων τον Ιούλιο του 1974 ο Αντρέας αμέσως πήγε να καταταγεί και να εκπληρώσει το καθήκον του προς την πατρίδα. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός να αγωνίζεται μαζί με άλλους Ελληνοκυπρίους στην περιοχή των Κεντρικών Φυλακών στη Λευκωσία. Πολέμησε ηρωικά, οι σφαίρες όμως του εχθρού του πήραν τη ζωή του στα εικοσιένα του χρόνια.

Η Κοινότητα Πλατρών, τιμώντας τον τού ανήγειρε προτομή, η οποία είναι τοποθετημένη στο χώρο του Δημοτικού χώρου στάθμευσης της κοινότητας.


 

Φωτογραφίες

Χάρτης

Powered by Technomart