Τουριστικός Οδηγός

Φυσικό Περιβάλλον

πίσω στην κατηγορία

Καταρράκτες

Φυσικό Περιβάλλον
Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑΣ (Ή ΤΩΝ ΚΑΛΗΔΟΝΙΩΝ)

Η ονομασία του καταρράκτη των Καληδονιών πρέπει να προήλθε από τους Άγγλους (και μάλιστα τους Σκωτσέζους). Όταν επισκέφτηκαν την περιοχή, γύρω στο 1878, οι Άγγλοι και οι Σκωτσέζοι, δύο χιλιόμετρα περίπου βόρεια των Π. Πλατρών είδαν τον καταρράκτη, ο οποίος τους γοήτευσε. Θυμήθηκαν την πατρίδα τους και τον ονόμασαν Καταρράκτη της Καληδονίας (Καληδονία ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκωτία). Οι κάτοικοι των Πλατρών τον έλεγαν και τον λέγουν Καταρράκτη των Καληδονιών (Τα Καληδόνια).

0 καταρράκτης είναι από τους πιο ψηλούς που έχομε στην Κύπρο. Το νερό του καταρράκτη πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων. Υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα, που οδηγεί στον καταρράχτη, καθώς και μονοπάτι της φύσης (κοντά στο Ψηλόδεντρο) που οδηγεί σ' αυτόν.


 Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΛΟΜΕΡΗ

Βρίσκεται στην νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αφετηρία του «μονοπατιού της φύσης», που οδηγεί σ' αυτόν. Στον καταρράχτη οδηγεί και δρόμος χωμάτινος, από τον οποίο μπορούν να πάνε κοντά και αυτοκίνητα.

Ο καταρράκτης πρέπει να πήρε την ονομασία του από τις λέξεις μιλλός, που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός, και τη λέξη μέρος (μιλλός+μέρος= Μιλλομέρης). Η ροή νερού από τον Κρυό Ποταμό έκανε το μέρος υγρό και δροσερό και έτσι ονόμασαν τον καταρράχτη Μιλλομέρη. Το νερό του καταρράχτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων. 0 καταρράκτης αυτός μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός, επειδή η τοποθεσία που βρίσκεται ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτη. Με τα έργα όμως που έγιναν, το δρόμο και το μονοπάτι που ανοίχτηκαν για προσπέλαση σ' αυτόν ο καταρράκτης του Μιλλομέρη αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα των Π. Πλατρών και ελκύει πολλούς επισκέπτες με την ομορφιά του.

Φωτογραφίες

Χάρτης

Powered by Technomart